Back to homepage

Help de vogeltjes de winter door!

In de winter buiten spelen gaat voor ons mensen prima! We doen een warme jas aan, sjaal om en handschoenen aan. En wat is er nou leuker dan ravotten in een dik pak sneeuw? In deze kou kunnen de vogels echter wel wat hulp gebruiken. want ze hebben extra energie nodig om zichzelf warm te kunnen houden. Ook voer is moeilijker te vinden voor de vogels in de winter. Daarom gaan we zelf vetbollen voor ze maken!

Wat heb je nodig?
Dennenappel of een normale appel
Touwtje
Ongezouten frituurvet
Allerlei zaden
Zonnebloempitten
Schaaltje
Mesje

Hoe gaat je te werk?
Let op! Omdat we aan de slag gaan met frituurvet, is het belangrijk dat je je papa, mama of een oudere broer of zus even om hulp vraagt.

1. Ga de natuur in en ga op zoek naar denneappels of hol een halve appel uit en leg apart. Droog de dennenappel op de verwarming. Hierdoor gaat hij open staan. Maak het touwtje stevig vast aan de dennenappel of aan het steeltje van de appel.

2. Smelt het frituurvet tot het net zacht geworden is. Let op, dit kan erg heet worden!

3. Met een mesje of met je handen smeer je de dennenappel dicht met vet.

4. Leg het mengsel van zaadjes en zonnepitten op een schaaltje en rol de dennenappel hier stevig doorheen, zodat de zaadjes in de openingen van de dennenappel gaan zitten. Voor het vullen van het uitgeholde deel van de appel, meng je eerst het frituurvet met de zaadjes en zonnebloempitten en vul je hiermee de appel.

5. Laat de dennenappel of appel even afkoelen of hang hem meteen buiten op.

Wat voor vogels spot jij allemaal in jouw tuin? Pak een verrekijker en bestudeer de vogels maar eens goed.

Deel op Facebook